Sunday, 15 June 2014

Kesabaran Yang Diduga

ASSALAMUALAIKUM


Korang ada pergi pesta buku kat PWTC tu tak? So how's? Eh, korang rugi tau kalu tak pi. Next time pi okay. Dee ada la pi dengan my sis yg preggy 7 bulan tu ha. Tak bape syok la pi sekejap je tak dapat nak bersila kat lantai sambil baca buku, haha.. 

Kesian tengok my sis, dia pun macam tak larat dah. Kerusi pun tak sediakan banyak. Kasihan tengok kat ibu2 mengandung, ibu2 yang susukan anak, atok2 dan nenek. Diorang penat. Tapi nasib diorang tiada siapa yang peduli *drama sangat kan* Eh, bakal retis katakan? Kena la hebat dalam drama kan? Tak gitu? Ahakz..

Huhh! Penat giler kaki. Letih bebenor rasanya. Tumit tak payah kata la, dah berdenyut-denyut. Padahal muda lagi tu. Kalau dah tua nanti tak tahu la. Naik wheelchair barangkali, haha.. Ha? tak mau la, hikhik..

Kami masuklah ke tempat buku karangkraf, karya seni, penulisan2u dan lain2. Sem ni dapat voucher buku. So apa lagi, habiskan RM150 dan yang selebihnya dee bagi kat my sis untuk anak dia.

Tapi tahun ni, sikit sangat rasanya habiskan duit ke buku, haha. Tahun lepas voucher buku plus RM 200 cash lagi. Perghh, rabak tak rabak la. Abah tak payah cakap la membebel dia, mengalahkan mak, huhu.. Dia kata habiskan banyak sangat, hee..
Majalah libur dan buku motivasi
Dapat beli 6 buah novel je -,-
Best seller tau buku ni dan kagum lihat personalitinya
Tapi sengsaranya masa nak balik. Kami naik LRT je. Sebab kalau naik kereta, kompom jem. Mahu tak sampai2 rumah karang. Nak beli coin untuk my sis dengan anak sedara dee punyalah panjang barisan. 

Dee pakai kad, so tak pikir apa la kan. Penuh kesabaran my sis menunggu sebab dia dah tak larat. Tapi bagus tau untuk orang yang preggy kalau banyak bergerak. Nanti mudah masa nak melahirkan. Ha, petua tu tau, ahakz..

Kesabaran dee tak payah kata la, nak meletup rasanya. Nampak nyo tak sabar kan dee ni, haha. Nasiblah ada dapat rasa sikit kipas plus tak dapat tak dapat sebab orang tinggi lindung dee yang sangat comel ni, brrrr. Hahaha.. Ada orang tu kata "kalau kita tak angkat bakul kita sendiri, siapa lagi  yang nak angkatkan kan? So what? Angkat je lah. Bhahaha..


>> Thanks for reading..

Jelajah Muadzam

ASSLAMUALAIKUM


Ha tajuk entry kali ni nak cerita tentang tempat di muadzam. Antara tarikan yang ada, dee sendiri pun tak tahu ialah tasik biru. Dah nama pun tasik biru tak kan warna merah pulak kan? Ha, mesti lah warna biru tak? So, nak dijadikan cerita, dee tak pernah sampai ke tasik biru ni lagi even dah 1 tahun setengah menetap di Muadzam Shah. Sedih je kan? Lagi2 orang macam dee ni tak pernah sampai ke tasik biru tu, huhu..

Ini betul ke bohong? Bukan la, ni bukan rancangan betul ke bohong tapi benda ni memang betul. Tak bohong punya! Seriously dee first time sampai tengok macam hutan je. Dah nama pun Muadzam Shah kan? Bandarnya pun belum membangun sangat. Disebabkan Muadzam Shah tu pusat pendidikan la sekarang ni dah ada sedikit demi sedikit kemajuan yang dibangunkan.

Nak tahu dee pi dengan sapa? Ha, sapa lagi marka ceq la. Eh2 bukan la. Hang jangan dok pandai2 na. Ceq takda marka lagi. Dee pi dengan kawan su la. First time jumpa takut la jugak nak cakap2 sekali pecah perut dengan kawan su tu. Ha? Namanya sape? 

Hmm, tettt nanti su marah, haha.. First place kami ke tasik biru. Oh lupa nak habaq, ceq pi sekali dengan kak Aida@applehijau-aida.blogspot.com Serius cantik gilerr. Sesungguhnya hebat sungguh ciptaan Tuhan tu. “Subhanallah walhamdulillah walailaha illallah allahuakbar” rasa tenang sangat.

Then kami meneruskan perjalanan ke Pantai Lanjut yang terletak di Rompin. Even cuaca panas tapi tak menghalang kami untuk menjejakkan kai ke sana. Berselfie bagai. Agak2 dah puas tengok laut tu pun kami pulang. Perut pun macam terasa lapar jugak la. Tapi mungkin destinasi seterusnya kita akan pergi makan, haha..

Now, we are here! Pizza Hut Muadzam Shah. Mula2 masuk rasa macam tak caye yang muadzam dah ada pizza. Eh, Kfc pun ada tau! Mentang2 kami dah nak praktikal baru nak ada macam2. Hmm, apa nak buat. Haha.. Kami makan kat situ jugak. Karang bawak balik, tak rasa nikmat pizza tu lagi, huhu.. 


Tapi tempatnya kecik sangat. Kami berempat pun dah kecoh. So setting2 la sendiri apa2 yang patut. Itulah perjalanan kami sebagai student di akhir sem dan itu sempena memenuhi kehendak kawan baru kami yang di sem last dia di muadzam. 
By the way, thanks ya bawak kami. He said to su “ tak sangka kawan2 awak ni giler2 rupanya, best keluar dengan diorang, haha”. Actually rupanya perangai kami berempat sama, masing2 ‘ gonjol’ kata orang jawa. Well! Malas je nak tunjuk, hikhik..


>> Thanks for reading..

Friday, 13 June 2014

Abah Jantung Hatiku

ASSALAMUALAIKUM


Hai semua ! Bacalah dan hayatinya.

APA ANDA TAHU TENTANG SEORANG AYAH ??


Mungkin Ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadakan kita setiap hari. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita? Ayah selalu tanya," Telefon kah anak kita tu? Tanya dia macam mana kerja.."

Semasa kecil, ibu yang lebih mendukung kita. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih, ayahlah selalu menanyakan apa yang kita lakukan seharian.

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Kan ayah dah kata jangan main hujan?? Kan ayah dah bagitau, jangan minum air sejukk??" Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau?

Ketika kita remaja, kita meminta izin keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak Boleh!" Sedarkah kita bahawa ayah ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya. Maka ayahlah yang sentiasa menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau. Ayah marah kita. Tahukah kita yang ayah tak nak apa2 terjadi dekat kita bila keluar lewat malam?

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah atau kolej untuk belajar. Disaat kita memerlukan macam-macam, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya.

Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu. Ayah akan tersenyum dengan bangga. Walaupun kadang2 ayah macam buat tak tahu, tapi tahukah kamu sebaik kamu pergi, ayah ceritakan dekat ibu kekaguman dia terhadap kita.
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah. Ayah sangat berhati-hati mengizinkan dan akhirnya, saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan kita, ayah pun tersenyum bahagia.

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dengan baik.."

Bahagiakanlah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya". Setelah itu, ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk dengan rambut yang memutih dan badan yang tidak kuat untuk menjaga kita. Itulah Pengorbanan Seorang Ayah.. 
Apakan kita masih belum sedar? Masih memandang kemarahan ayah? Adakah itu alasan untuk kita benci dia? Percayalah, dia orang yang paling rindukan kita walaupun kerinduan ayah terhadap kita mungkin melebihi kerinduan ibu dekat kita. 

Kita cium pipi ibu, ayah hanya tersenyum melihat. Tahukah kita yang kita telah berlaku tidak adil terhadap ayah? Apakah ayah tak layak mendapat ciuman sama yang kita berikan dekat ibu? Kamu lupa masa kamu kecil, ayah mendukung kamu dan mencium kamu??
"JANGAN MENANGIS SELEPAS MEMBACA KISAH INI"

Hargailah pada sesiapa yg masih punyai ayah. Terima kasih kepada mak dan abah yang telah membesarkanku. I LOVE YOU TWO !!
Inilah abah dee, Encik Esa yang disayangi selalu
Nampak garang kan? Boleh tahan la kecut perut kena marah

>> Thanks for reading..

Monday, 9 June 2014

20th Sanah Helwah

ASSALAMUALAIKUM


Hai semua! Dah berapa hari dee menyepi dan tak menghadap lappy. Actually dee tengah marathon ni menghabiskan novel2 yang dee beli masa pesta buku hari tu, hee..

Cuti sekolah dah startkan? So ke mana je plan korang? #kekoreakekita. Eh? Haha.. Teringat wak doyok dengan myo. Lawak gilerr. Tak kering gusi tengok diorang. Hmm, dee ke korea? Haha. Dee tunggu sape2 je la yang sudi bawak dee. Boleh? Nak la tahu jugak the real korea kan. Selama ni tengok kat tv je. Haha..

Topik dee kali ni sebenarnya tentang Hari Lahir. So siapa yang birthday dia jatuh masa cuti ni, best la kan! Dapat gathering dengan family. Sambut sama2. Kadang2 someone tu tak perlukan hadiah tau. Cuma perhatian yang diorang nak.

Kebiasaannya, orang yang berkemampuan lebih nak kan perhatian dan orang yang susah sikit selalunya mengharapkan hadiah. Kenapa ek? Tak semua la macam tu. Tapi hmm entah la.. haha. Dee tengok drama macam tu. Orang kata tu drama je. Tapi reality pun ada la. Sapa kata tak ada? Kita je yang tak pernah jumpa.

By the way, birthday dee dah sebulan yang lepas. Baru dan nak update. Hehe.. Dah tua sikit la sebab dah jejak angka 20-an kan. But still too young and ada banyak lagi misi yang perlu diselesaikan. Ha, misi x-xray kah? Hee.. 

Dee punya birthday 1 April lepas. Biasanya tak sambut mana pun. Just kawan2 je yang sibuk sangat kan. Tapi apa pun dee hargai sanagt. Thanks to them. Dulu masa budak2 teruja sangat nak sambut birthday. Tapi bila dah semakin meningkat dewasa ni, tak teruja langsung, boleh ke macam tu? Haha..

Tepat 1 April 12am, kawan2 datang bilik dee. Masa tu tengah nak final da. So diorang ketuk bagai nak roboh pintu bilik, haha.. Almaklumlah dee pakai earphone kan, so tak dengar la. Dah tu terlelap pulak sambil pegang note.

Dee masa tu macam rasa dekat gua. Tiba2 macam nak runtuh ke roboh gitu tu yang tersedar, haha.. Entah ape2 je mimpi. Tu la akibatnya tidur tak baca doa. Bila tersedar ada orang ketuk2 tu yang buka. Dee tak kata apa la kan. Baru bangun tidur. Tu yang macam mamai sikit.

Actually dee speechless sangat malam tu. Mana tak nya kita bangun2 je orang terjah masuk. Sampai kena paksa suruh tiup lilin. Last2 diorang yang potong kek tu sendiri, haha.. Dee masa tu da tarik balik selimut. Tapi diorang paksa jugak bangun sambut sama2. Thank you so much all my dearest =D

Last but not least, tak sangka ada orang bagi kita present. Nak tahu apa? Ha dee dapat kurma dan note book. “Hai der, bagi note book nak perli ke apa sebenarnya?” haha.. Mentang2 kita S/U tak terhormat. Nak suruh buat macam2. Saje je nak kenakan kita. Okaylah sampai sini dulu. I love my friends. Thanks again and too appreciate what they've done for me. Peace yoww!! 


>> Thanks for reading..

Thursday, 29 May 2014

Summary of Guiding

ASSALAMUALAIKUM


Hey semua! Buat apa tu? Huh? Tak ada buat apa2?? Betul ke ni? Okay cantek la tu. Boleh lah dee nak citer panjang lebaq na, haha.. Hari cuti dee pun dah nak habis. Sekarang pun dah  sampai penghujung Mei. Tapi tak habis2 update yang lepas punya.

Almaklumlah suri rumah sepenuh masa kan? Eh? Suri rumah ke? Heheh, belum lagi. Practice je. Bak kata pepatah jawa kata, ”practice make perfect”. Haha. Eh dah la. Intro entah hape2. Sampai lupa apa yang nak diceritakan.

Tourist Guiding Techniques is under my tourism subject. So dee dan kawan2 pilih untuk buat di Melaka. Kitorang semua stay kat hotel De Mawardah. Dekat je dengan dataran pahlawan. So kos per individu RM180. Tapi tu kira kasar je la dulu. Campur la sekali dengan duit kontigensi.

Penginapan kami..weeeeeee~
Ye lah takut lah kan kalau ada berlaku apa2 nanti senang. Tu pun ada yang merungut mahal sangat. Hmm, tak tau la nak habaq lagu mana. Dah kata student tourism, sediakan lah duit tu untuk keperluan pelajaran. Jangan lah beli barang2 yang tak sepatutnya. Ini tidak. Hai nasib lah badan.

So destinasi pertama kami ialah jeng, jeng, jeng! Taman Botani Melaka!! Hee, tu tempat group dee la tu. Suman, Diana, Wani dan Dee guide guna basikal taw. Miss cakap we are the first group that entertain our friends with bicycle. So it’s a challenge for us. Alhamdulilah, its gonna be fun at there.
Tengok senyum sampai ke telinga semua
Bergambar bersama abg razak dan abg mat. TQSM
Second place is Zoo Night Safari. So of course la sebelah malam kan? Haha. Soalan yang tak perlu dijawab rasanya kan? Weeee~ then kitorang semua naik train. Mungkin Kak Zaini, Eida, Raja dan Niza tak nak la tourist diorang penat gaknya. Tourist lah sangat! Haha. Fun la dengan show haiwan2 yang telah diajar dan dididik. Maka berakhirlah 2 group yang guide di Ayer Keroh.
Awesome you alls..haha
Next kami ke Muzium Islamik Melaka pada Rabu pagi. Kat Bandar Hilir je. Yang ni conducted by Suhana, Nazirah, Masturah dan Kak Aida@applehijau-aida.blogspot.com. So faham2 la kalau suasana muzium macam mana kan? But okay la. Nice one dapat tahu sejarah keislaman kita semua yang bermulanya di Melaka.

Lepas tu kami ke A Famosa Fort. Agak panas la cuaca. Matahari dah naik kan! So dee apa lagi singgah lah membeli topi. Group yang ni pulak conducted by Prem,Eka,Qila dan Anis. Penat jugak lah naik tangga walaupun tak setinggi tangga Batu Caves. Kat atas tu sempat la amek pic dengan omputih. Ha, dengan muka tak malu dee ni yang cakap, “Sir, can I take a picture with you?”. Sekali semua serbu amek pic dengan omputih tu. Perghhh, sedih siot. Hatiku terluka melihatnya, sobs sobs*

Then kami lunch dekat Mahkota Parade. Tapi masa tu murah rezeki gaknya kan? Uncle Farah belanja dee dengan kak aida 1 keping not 50$. Serius macam tak boleh terima duit tu taw. Tak sampai hati. Sebab mak kata janagn amek duit orang,haha. Tapi dah uncle tu dengan baik hati menyuruh dee guna, guna lah jugak,haha.. Rezeki dpan mata jangan ditolak.

Sebelah petang kami ke Muzium Kesultanan Istana Melaka. Conducted by Farah, Ela, Echa dan Mia. Salute lah dekat diorang sebab masih bertahan sebab kami dah buat perangai. Masing2 dah penat. Kaki pun dah letih. Tapi akhirnya semua berjalan lancar. So habis guide terus ke lokasi Pantai Klebang Coconut Shake. Nyum nyum, terasa nikmat nya, haha..


Malam tu planning sama ada ikan bakar umbai ataupun asam pedas. Untuk save budget kami semua makan asam pedas claypot kat Jalan Laksamana. Sedap la asam pedas kat situ. Dee pilih asam pedas ayam. Diorang ada yang pilih pari, ikan dengan apa entah. Hee, lupa da. Panjang taw open table untuk kami. Segan pun ada semua orang dok tengok.Haha.. Macam retis pulak yerk!
Sedap gilerr, haha
Pada pagi Khamis dalam pukul 9 lebih kami check out. Tapi ada lah berlaku sedikit salah faham antara kami dan coach captain. Biasa lah nama pun belajar kan? Mesti ada salah. So dari salah tu lah kita belajar untuk betulkan. Ha tu baru betul.. haha

Tempat terakhir yang akan kawan2 dee guide ialah Masjid Selat Melaka. Rasanya betulkan tu BM dee. Hee, tunggang terbalik ayat. Sampai je Syafiq, Naufal, Az, Nuar dan Usaid explain pasal tempat diorang. Cantik sangat masjid tu. Terharu tengok denagn pemandangan laut selat Melaka. Begitu indah ciptaan Tuhan tu kan? Terharu rasanya.. sobs sobs*

Berlatar belakangkan laut
Lepas je kami habis, miss benarkan kami jalan2 buat yang terakhir kalinya. Ada yang pi Pahlawan Walk, KFC dan lain2 la. Dalam pukul 2 lebih kami beransur pulang ke Politeknik Muadzam Shah terchinta tu, huhu. Tu adalah pengalaman yang tak dapat dilupakan bersama Miss Lyana. Actually dah madam pun. Tapi dah biasa panggil miss kn, so macam lain je kalau panggil madam tu. Haha.. Kenangan manis kami, suka duka kami berakhir. Semoga ia akan terpahat dihati kami selamanya.. sobs sobs*


>> Thanks for reading..

Guiding at Malacca

ASSALAMUALAIKUM


Berjumpa kembali kita di entry kali ni, heheh.. Ha, nak citer pasal apa pulak ya? Hee. Maklumlah banyak hari dah tak post apa2 kan. Tu yang sampai dah tak tahu nak post apa terlalu banyak cerita. Mungkin ada orang yang akan kata macam famous je kan kau?? Eh, biar la blog aku kan. Suka hati aku la. Ada aku susahkan kau? Tak ada kan.. Ha, dah tu hang dok diam2 dan tutup mulut tu. Okay nice.

First of all, masa Mac lepas dee dan classmate ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Hampa semua mesti ingat kami pi sana berjimba kan? Bukan la, kami pi sebab assessment under subject Tourist Guiding Techniques. Hampa mesti kata kami asyik2 keluaq je kan? Hee, kata student tourism. Tapi kalau nak dibandingkan dengan student tourism yang private, diorang lagi lah banyak keluar. Huu, tengok je la duit tu terbang yer. Haha..

Ha, kalut tak kalut lah kami kena jadi first tour guide yang bawak tourists kononnya. Padahal kawan2 kami jugak, ahaha.. Tapi mereka semua supportive la kat group dee. Ha, lupa nak kenalkan. Group dee ada 4 orang ahli. Setiap sorang ada tempat yang akan diorang terangkan. So, group kami pilih untuk guide di Taman Botani Melaka.

Brochure Swan Travel.. Haha.
Dee, Diana, Wani and Suman conduct the whole thing from the beginning of the journey. Fuhh, semput tak semput la kan. Dah la group first, so tak ada yang nak dijadikan rujukan. Kami pun tak berapa prepare dengan jalan. So, buat je lah yang terbaik. Nasiblah buddies semua support kami. Alhamdulilah.. Bersyukur sangat.

So, terus je lah ya. Petang tu kami guide dari Bandar Hilir ke Ayer Keroh. Sampai je kat Taman Botani terus dee uruskan basikal dengan abang razak. Nampak agak macam tak terurus la. Tapi everything’s gonna be okay. Bila masing2 dah dapat basikal, bermulalah pengembaraan kami.

Diana be the first tour guide of them. They seem happy. Seronok tengok diorang. Sampai ada yang kata dah lama tak naik basikal dan rasa teruja. Diana menerangkan sejarah penubuhan taman botani. Tapi sayang, sekarang taman botani tu seperti tidak terurus sangat.

Miss Diana yang comel
Next disambung oleh dee. Dee guide mereka kat bahagian taman bunga. Entah apa gaknya yang dee merepek kat situ, haha.. Tapi cantik la dengan ada air terjun. Yang paling lawak ada ke diorang kata ada ikan besar tapi mulutnya macam buaya, haha.. Kelemahan yang ditegur lepas buat post moterm, dee tak handle dengan baik tempat dekat mana mereka nak letak basikal.
Nampak tak waterfall at the back tu?? tak nampak alamatnya..hoho
Suman pulak guide di taman cerita. Masa tu dee tak focus sangat, so tak dengar la. Lagipun dok jaga tourists at the back. Takut kena culik dengan cik meonyet pulak, heheh.. Kami pun putar2 sambil tu ada yang ambil gambar dan menyiapkan word search yang kami buat for cheering our guiding.
Wani dan Suman di site 
Hai focus benor la jawab ye kak..huhu
Masa ni Suman hilang katanya..haha
Yang terakhir ialah wani. Wani guide kat taman dinasour. menarik la taman tu. Ada dinasour batu yang dibina untuk pengunjung bergambar. Selain tu, bagi keluarga yang bawa anak2 mereka boleh la tunjukkan dinasour tu. Mungkin boleh dijadikan cerita dongeng tapi tak tahu lah jugak kan. Dinasour wujud ke tak sebelum ni dee pun tak pasti, hee..

Diana, Miss Lyana dan Wani, gajah kat belakang tu!!
Dah habis guide tu rasa lega sangat. Lapang fikiran ni. Tak ada yang nak dirisaukan lagi. Kami pun ucapkan terima kasih pada abang razak dan abang man. Tanpa mereka, tak dapat lah kami nak membahagiakan rakan kami naik basikal pusing2. Kami semua bergambar dan sebelum balik kami singgah di galeri lebah sebab hujan lebat.

Snap pic kat galeri lebah sat.
Moment kat taman botani akan menjadi moment yang sangat indah dalam diri dee. Kat situ kita ditunjukkan bagaimana bekerja dalam kumpulan. Apapun suka sangat tengok diorang happy disebabkan basikal. Basikal oh basikal!! haha..


>> Thanks for reading..

Thursday, 15 May 2014

Ke Pulau Tioman Ke Kita Part 3

ASSALAMUALAIKUM


Fuhh *peluh menitis di dahi* haha.. tak habis2 entry tioman ni. Haish fening dah kepala memikirkan ayat apa yang nak ditaip, huhu.. Hari ketiga ialah hari terakhir kami di tioman. Akhirnya, berakhirlah assessment kami selama 3D2N di Pulau Tioman. Markklah belakang cerita lah. Yang penting dah buat aktiviti tu dengan jayanya, heheh. Berjayakah?? =_=

Pagi tu kami siap2 untuk pulang. Beg yang masa datang ada ruang kosong jadi penuh pulak bila nak balik, haha.. Ye lah man taknya, baju tshirt hitam 4 helai dan 1 baju muslimah. Ha, bukan untuk bf okay. Baju muslimah tu untuk mak. Ingat nak belikan akak2 ku, tapi memandangkan money yang dibawa sikit so beli baju hitam je lah. Kita jugak yang tak dapat souvenir. Takpa lah, nanti pi lagi PT, ahaha..

Ha? Nak pergi PT lagikah?? Tak sanggup kalau ombak kuat. Kalau ombak biasa2 boleh la. Tapi nak lagi selamat naik flight. Senang sikit tak adalah nantiu mabuk separuh mati. Rupanya dee baru tahu yang kat Kg. Tekek tu ada airport, hehe.. Kelakar je kan? Mana la nak tahu dah kalau awal2 perjalanan dee dah pengsan dulu, haha..

Nak naik feri masa balik tu, dee telan pil muntah dan panadol actifast. Ha kau! Tak bernyawa dalam feri tu. Sedar2 dah sampai. Hooray! Alhamdulilah semua  selamat pergi dan balik. The best moment that I had with my tourism friends.


>> Thanks for reading..

Ke Pulau Tioman Ke Kita Part 2

ASSALAMUALAIKUM


Wazzup2!! Ni zai shuo shenme? Ha, sapa tahu? Angkat kaki anda, huhu. Ha, dah2 tak payah. Sila turunkan ya! Sangat tak enak bau kaki anda, hehehe. Saje je nak tanya, tengah buat apa tu? Dah baca habis entry dee about PT Part 1? So, entry kali ni sambungannya lah sikit lagi, haha.. Terpaksalah mengorbankan masa menaip entry nak habiskan apa yang dah sepatutnya dah lama di post. Nanti bising pulak Kak Kepochi tu kata kita ni buat entry sekerat je tak sampai habis.

Second day di tioman kami diminta berkumpul pukul 8am. Tapi masih ada yang lambat. So kena basuh lagi la jawabnya untuk yang ke berapa entah kali gaknya, huhu.. Kami diberi taklimat sekejap dan memandangkan ada yang dah beli makan, so encik lepaskan untuk makan dulu. Tapi perasaan kali ni tak segembira masa dulu. Tak tahu lah kenapa. Mungkin sebab dah pernah pergi then pergi lagi tempat yang sama.

Aktiviti bermula untuk group yang tak habis lagi. Mana group yang dah sudah, kena buat snorkeling pulak. Dah la dengan ombak makin kuat. Takut lah jugak kan kot2 kat laut tu ada josh, hehe.. Badan pun tak berapa nak sihat sangat. Rasa pening2 lalat tu masih ada lagi. Tapi demi untuk meraih markah kumpulan dan individu, dinghy dilakukan bersama.

Dinghy tu yang macam pelampung besar yang digunakan untuk aktiviti stream. Group dee 4 org iaitu Usaid, Dee, K.Aida dan Mas. Bila kita mengawal dighy, kayuhan tangan perlu melihat pada keadaan ombak yang menolak dinghy tu. Kalau ombak yang menolak tu dari arah kanan, so orang yang duduk side kiri kena kayuh paddle kuat sikit nak bagi balance.

Then lepas tu kami tiba dengan selamat dengan laungan “Allahuakbar”. Masa tu macam dah give up dah sebab tangan tak kuat. Tenaga dah semakin berkurang. Tapi berkat semangat yang ada antara ahli, kami tiba juga di tepi pantai. Bersyukur tak terhingga. Nervous tak payah cakap, menggigil habis. Haha.. Macam2 ragam kami ni.

Aktiviti seterusnya,snorkeling. Kami diarahkan untuk bersama2 dalam group dari jeti ke tepi pantai yang lebih kurang 50 m jugak. Fuhh, masa tu cuak tak cuak la dengan ombak yang kuat macam tu. Ye la mana taknya air tengah pasang. Sampai je kat jeti kitorang kena terjun. Nasib lah kita ni dah familiar dengan laut pulau tu. Kurang la takut tu.

Ha, masa ni lah conflict berlaku. I’m the first person yang terjun. Even takut try calmness myself. Alhamdulilah, okay je taka da pape pun. Hee.. Then sorang2 turun dengan macam2 gaya. Ni nak citer masalah di atas air. Pada plan awalnya, mungkin dee akan duduk tepi dengan usaid disebabkan kami dah boleh sikit. Kalau usaid tu tak payah kata la, memang poewer, haha..

Pada masa tu, Mas dengan akak macam bertelagah tak nak pegang tangan dengan usaid. Encik kat atas jeti dah menjerit dan mula kira masa dalam jarak 50 m tu. Masing2 macam buat2 blur. Terus usaid tarik tangan dee. Nak tak nak kena lah jugak. Encik tengok kerjasama dalam kumpulan. So kedudukan snorkeling, usaid, dee, k.aida dan mas.

Giler penat tarik diorang dua. Mana taknya, kita yang kat tengah ni kena tarik. Dalam masa yang sama usaid jadi pandu arah untuk kami. Kesian jugak la kt dia sebab kena tarik kami bertiga ni, haha..Masa perjalanan nak ke tepi pantai tu dah rasa macam tak nak kayuh. Tapi fikir kalau kayuh, cepat sikit sampai, tu yang kayuh lah jugak even kaki dah tak ada daya. Sampai je terus rasa berputar kepala. Lepas tu terus naik bilik.


>> Thanks for reading..

Wednesday, 14 May 2014

Ke Pulau Tioman Ke Kita Part 1

ASSALAMUALAIKUM


Hai hai hai!! Hehe.. Siapa sangka yang tempat suatu masa dahulu dee pernah jejakkan kaki dee pergi lagi kan? Dee pergi pada trip masa bulan Mac lepas. Buat kedua kalinya dee berpijak di pulau itu kembali, haha. Ha, cuba guess what’s the island? Pulau Tioaman laa. Tu yang macam biasa je feeling kat sana sebab dah second time maybe. Actually dalam hati ingat nak la merasa ke pulau lain pulak. “KePulauSibuKeKita” ke kan? Haha.. Even kita ni orang Johor tapi tak dan nak pi pulau tu lagi tau!

Nak dijadikan cerita kan, masa trip ke Tioman tu dee naik daripada mersing. Perancangan awal naik kat jeti Tanjung Gemok. Tapi disebabkan ombak yang terlalu bergelora yang seoalah2 tidak mengizinkan kami,tu yang naik dari jeti Mersing. Dee dan kawan2 pergi ke Tioman kerana melaksanakan assessment SEM3 under subject Recreational Tourism (Marine). Perjalanan ke Tioman mengambil masa hampir 4 jam.

Fuhh! Gila kentang dalam feri macam orang first time baru naik feri. Dah jangka dah yang dee akan memuntahkan segala isi perut, haha.. Nasib dee tak makan.  Kalau makan, habislah gamaknya plastik dalam feri tu, hihi.. otak ni dah fikir bila agaknya nak sampai PT! Semua rasa bergabung menjadi satu dan hampir nak meletup, hehe.. Rasa pening nak termuntah tak payah kata la. Mungkin sebab ombak terlalu kuat. Katanya kekuatan ombak tu pada tahap 2. Kalu tahap 4 mati agaknya dee dalam feri tu, haha..

Selepas melepaskan apa yang tak patut dilepaskan ke laut, dee pun dengan terhuyung hayang keluar daripada ladies. Sempat la tengok keadaan orang yang kat luar toilet tu. Semua macam risau kat dee sebab dee tak dengar diorang ketuk pintu toilet. Takut lah kot dee pengsan kat dalam toilet. Dah la kunci pintu. Ye lah dee pun dengar bunyi ombak je dengan sakit perut bagai, hmm..

Dee keluar je terus abg yang guide kami bagi beg plastik hitam. Nasiblah ada kawan dee yang setia menunggu dee. Namanya Suhana. Dia baik sangat. Dee dah tak dapat nak fikir secara rasional da. Rasa macam nak guling2 dalam feri. Dah tak larat sangat. Bila nak melangkah kembali ke tempat duduk, abg tu suruh Suhana bawak dee ke luar. Biar bagi kena angin dan matahari sikit sebab kat dalam aircond. Kat luar tu rasa nyaman sangat. Rasa tenang je dengan deruan air laut yang memercik ke kami dan suasana aman tenteram melelapkan kami. Maka terlenalah kami, ahaha..

Dalam pukul 12pm kami tiba di jeti Kg. Salang. Masa tu bersyukur sangat, alhamdulilah. Akhirnya jejak jugak kaki ni. Tapi masih terasa melayang even dah kat atas darat. Kami check-in dekat chalet Salang Indah. Okay la bilik kami semua. Mulanya plan duduk 4 orang tapi dapat yang dua orang. So dee decide sebilik dengan Farah. Farah in da house!!haha.. Kalau nak tahu, farah dan dee lah kawan semuntahan di dalam feri..hehe
  
Kami diberi masa untuk berehat, siap2 dan makan sehingga pukul 2pm dan kena berada di tepi pantai tepat pada waktunya. Siap dah bagi warning jangan lambat! Tapi masih ada yang lambat. So apa lagi, kene basuh cukup2 la. Haha.. Kami diberi nombor kumpulan ikut masa presentation kat poli dan group fishing dapat nombor 18. Perghhh, lambatanya la hai. Nak habis awal! Habis awal kan senang. Hmm, tapi dah dapat tu nak cakap apa kan.

Aktiviti pertama yang akan kami buat adalah dinghy. Dalam masa yang sama group yang belakang2 boleh buat snorkeling dulu. Dee dah tak pikir apa dah masa tu. Rasa pening sangat2. Tu yang melepek je sakit kepala. Minyak kapak tak payah cakap la. Memang tak lekang daripada tangan ha. Penuh dengan pasir kat baju dengan tudung. Muka, tangan dengan kaki tak payah cakap lah hitam, huhu.. Akhirnya penantianku sia2. Encik pun kata sambung aktiviti semua hari esok. Hampa je rasakan, tahu duduk bilik. Mungkin Allah tu tahu yang kalau dah dee terbaring je, mcam mana lah agaknya nak pegang paddle dinghy tu kan? Semua yang berlaku ada hikmahnya.


>> Thanks for reading..

Something Is Missing

ASSALAMUALAIKUM


Hai semua! Nampaknya baru sekarang kan pemilik blog Litretears ni nak tunjulkan diri. Hee.. Ada je tapi almaklumlah sibuk kuliah, trip, assignment, test dan macam2 lagi. Tu yang tunggu punya tunggu, cik dee tak timbul2. Haha..  Agak lama jugak lah tak berblogging ni. Sampai dah ketandusan idea nak berseloroh. Ha, kau ayat, BM sangat kau!!  Macam dah reti lah rasanya nak buat entry blog.. Hahah.

Tu lah sekian lama menghilang tak muncul2, seiring dengan MH370 begini la jadinya. Hee.. Hmm, sekarang ni banyak sangat  la yang missing kan?? Sama2 lah kita doakan untuk mereka semua. Okay lah, dari tadi dok cerita, rupanya entry kali ni tak mula lagii. Actually, dee nak citer pasal perkara yang lepas yang tak sempat dientrykan.

Okay tajuk entry kononnya nak buat pasal trip ke Pulau Tioman untuk kali yang kedua. Tapi gambar2 semua dah hilang. Gambar tu semua hilang sebab pendrive dee hilang. Tak tahu kemana menghilangnya. Tengok, dekat situ dah nampak kan? Haha. Semua nak missing. Sabar je lah, hmm..

Nanti lah dee sambung yang entry ke Pulau Tioman pulak ye, hehe.. Tapi yang pasti dee tak berbodyguard okay. Nampak tak, dah power sikit? heheh.. Riak pulak, haishh.. Tapi untuk kali ni tak memerlukan bodyguard kan. Tu lah yang by own.


>> Thanks for reading..

Tuesday, 4 February 2014

Menjengah Sanubari

ASSALAMUALAIKUM Cinta


Hai semua! Bagaimana dengan perkhabaran diri kamu semua ya? Diharap sihat hendakNya. Rasa macam lama dah tak on blog ni, haha.. Hmm, banyak sangat halangan bila nak buka tu. Ada je, macam2. Esok dee ada interview tau! Doakan saya ya.. :D

Tadi tengah tengok2 pakaian masa interview, tergerak pula nak tengok pakaian muslimah sebenar. Issue ni lah jugak yang menyentapkan sanubari. Bukan dee tak tahu sebelum ni, tapi masih tak apply kan dalam kehidupan seharian. Tapi walau macam mana pun, niat dalam diri tu ada. Cuma belum sampai masanya lagi mungkin.

Mungkin sesetengah orang kata cuba2 lah pakai stokin untuk tutup aurat kita. Tapi pada dee, tak ada guna jugak kalau kita buat kerana terpaksa bukan kerana kerelaan hati. Betul tak?? Insya Allah, perlahan2. tapi belum lagi buat masa sekarang. Kadang2 malu tengok kawan2 kelab Rakan Pusat Islam. Diorang semua bertutup kaki, pakai sarung tangan. Bila tengok diri sendiri, mashaAllah. Jahilnya aku dari kalian! Sesungguhnya, memang benar itu terjadi. 

Tu belum cerita lagi pasal tudung labuh. Ya dee tak nafikan yang bila kita berpakaian labuh, automatik terasa yang diri kita ni selamat. Tapi belum sampai tahapnya lagi mungkin. Sedih tengok kat diri sendiri ni. Ramai yang dah nasihatkan supaya labuhkan sikit tudung. But actually, i'm not ready yet! I've the reasons why. Insya Allah, doakan untuk dee ya supaya diberikan petunjuk dan hidayah-Nya, ameen..

Korang nak tahu tak? Bila dee tengok orang yang pakai purdah tu, subhanAllah. Cantiknya mereka. Manis sungguh rasanya senyuman mereka walaupun tak nampak dengan mata kasar. Sampai macam tu sekali dee lihat pada mereka disebalik purdah yang dipakai. Ya, memang cantik. Tapi, ha tu lah masalah dee, haha.. Kesiankan. Penat mak abah hantar pergi sekolah agama. Tapi bila besar jadi macam ni, hmm..


Ya Allah, semoga diri ini diberikan petunjuk dan hidayahMu. Sesungguhnya, niat itu sudah ada. Cuma untuk melakukannya, mungkin mengambil masa dan tak tahu juga sehingga bila Allah akan beri pada dee masa. Ha, satu perkhabaran yang baik. Seorang daripada kawan sekolah dee dulu telah pun berhijrah. SubhanAllah. Bangga sangat pada dia. Ya, sesungguhnya kerdil sangat dee ni. Malu, tersangat malu kepadaMu wahai sang pencipta sekelian alam. Semoga sama2 kita diberikan nur cahaya Islam ke arah yang lebih baik. Daripada baik sikit kepada baik banyak, insya Allah. Ameen..


>> Thanks for reading..

Thursday, 30 January 2014

Annoying Question

ASSALAMUALAIKUM


Hai semua! Apa khabar? Banyak hari yang telah dilalui. Bersyukur sangat masih diizinkan bernafas dan memohon keampunan kepadaNya serta semoga dapat memperbaiki diri ini, aminn.. Dee baru sampai semalam malam. Tu yang hari ni melepaskan gian nak berblogging, hee..

Ha, kita cakap pasal topik kahwin la, haha.. Hmm bila ditanya pasal kahwin, of course la semua orang nak kahwin kan? Tipu la kalau ada orang kata dia memang tak nak kahwin. Mesti ada something wrong some where, haha.. Dekat kampus dee 15 Feb ni ada kursus kahwin. Tapi tak tahu lagi sama ada nak pergi atau pun tidak. Bayaran RM 80 sahaja. Kalau kat luar dah beratus harga kursus tu je.

Bila kak aida kata dia nak pergi dengan husband to be dia, kita pun terfikir tiba2, haha.. Betul jugak kan. Then tak kan la tunang kita tu nak pergi seorang diri pulak? Kesian pulak rasanya. Tapi bagi dee, tak apa kot dia pergi seorang. Nak kesian buat apa? Nampak tak kejam di situ? haha..

My friends semua pelik kenapa sampai sekarang masih 'single mingle'. Actually malas nak fikir semua tu. Pengalaman mengajar kita untuk perbaiki. Not important to have. Cari cina mualaf tak jumpa. So tak payah nak berangan sangat la. Hmm, tapi kalau bercinta lepas kahwin, mesti lagi best kan? hee, sweet2 sour je gitu, haha.. Ya, so barang sesiapa yang menyimpan hasrat sebegitu rupa, cara nak jawab seperti di bawah ini ya, haha..

Jawapan terbaik tentang perkahwinan :

Kenapa lambat? --> Kerana Allah tahu masa yang terbaik untukku
Dah berpunya?  --> Ya.. kerana setiap orang telah ditetapkan jodoh masing2
Siapa?               --> Nanti Allah akan perkenalkan kepadaku
Bila?                --> Bila kami dah dipertemukan.. Insya Allah jemput dtg ke walimatul urusku nanti.. 

Masih banyak lagi perkara yang harus difikirkan bukan? Jodoh pertemuan, Allah yang tentukan. So, berdoalah kepada Sang Pencipta Yang Maha Berkuasa ke atas kita. Belum lagi cakap pasal diri ni, banyak yang nak perlu diperbaiki. Asif..


>> Thanks for reading..

Thursday, 2 January 2014

Program Qasidah

ASSALAMUALAIKUM..


Hai semua, zao an! Zao an tu selamat pagi la awak2 semua, hee.. Saje je. Eleh, sebenarnya tahu kan? Saje lah tu buat2 tak tahu kan? Belasah karang? Haha.. Actually pagi2 ni update sebab esok dah nak balik poli. Wee!! Seronok kah? Hmm, tak nak balik boleh tak? haha.. Terasa sedap pulak dah bercuti seminggu dan tak nak continue study pulak dah. Sampai hari pun dah lupa, haha.. 


Eh, hari tu dee pergi program qasida di stadium Melawati Shah Alam tau. Hari tu nak update asyik terlupa je, hee. Almaklumlah, sekarang ni dah jadi kekurangan upaya kan. Bukan orang kurang upaya okay! haha.. Tu yang cuti sem hari tu balik lambat. Dee dengan beberapa orang sahabat yang lain pergi dengan menaiki van. Tapi masha Allah, van tu dah jadi kuda da, haha.. Ustazah Tengku sebagai pengiring kami dari poli. Ustazah steady je tido. Dee tak payah cakap la. Nak bercakap dalam van tu pun tak sedap. Semua terasa, haha.. Nak termuntah la, sakit kepala, sakit perut nya lain, aigoo.. Masuk je van, siaplah minyak kapak sebagai peneman setia. Agak2 rasa dah tak tahan duduk kat bawah seat tu ha, lawak kot orang tengok. Macam pelik kan? Tapi begitulah norma apabila dee dah tak tahan, haha..


Masa perjalanan tu, kami singgah di perkampungan Felda Chemomoi di Triang, Pahang. Ha? Mengapakah kami singgah?? hehe.. Actually tu kampung Cik Lan la. Kami akan buat program nanti. That's why la buat perbincangan sedikit dengan ketua kampung, Tok Pat. Masa meeting tu hanya pelajar yang wakil dee dan pengerusi. Hmm, kalau mas ada kan senang, biar je. Ni mas pulak tak pergi, kita lah yang kena nak tak nak. Tahu je lah dee kan. Memang tak boleh bercakap la. Yang Cik Lan tak sudah2 kenakan kita tanya macam2, haish.. En. Pengerusi tu plak, pun tak cakap diam je jugak, haha.. Lawak la. Muka masa tu jangan cakap la. Dah jadi warna hijau kot. Bertukar jadi hulk, hoho.. Nak kat segan, segan kot tapi the main piont is dee tak tahu nak cakap apa. So tu yang diam je, hee..

Okay sambung balik, actually kami pergi program Shah Alam Berselawat - Malam Gema Cinta Rasul bersama Habib Syech Assegaf. Best giler kat sana. Dee tak pernah rasa mcam tu dengan alunan kelunakan kemerduan suara beliau. Yang paling terharu bila mana seorang adik yang mengumandangkan azan maghrib. Terkesima siapa mendengarnya. Ribuan penonton mendengar. There's something 'WOW' that he had. 

Subhanallah, kagum melihat dia dan bersyukur masih diberikan nikmat Islam dan Iman. Speechless dee melihat and one more thing, seronok tengok semua orang Islam bersemangat berselawat ke atas Rasulullah. Alhamdulilah semasa program tak ada lah apa2 kehilangan. Cuma ada seorang makcik tu je la, annoying giler, grrr.. Geram je kan. Ada ke patut, makcik tu marah kawan2 kami yang bercakap? Rilex la, bukan cakap kuat kot. Dah tu speaking pulak tu. Sombong giler. Tak jaga langsung adab manusia sesama manusia. Astaghfirullah, ha kan tak pasal2 pulak dee mengata, haha..

tun, syed, ustazah, husband ustazah asma dan mujib

>> Thanks for reading..