Friday, 13 June 2014

Abah Jantung Hatiku

ASSALAMUALAIKUM


Hai semua ! Bacalah dan hayatinya.

APA ANDA TAHU TENTANG SEORANG AYAH ??


Mungkin Ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadakan kita setiap hari. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita? Ayah selalu tanya," Telefon kah anak kita tu? Tanya dia macam mana kerja.."

Semasa kecil, ibu yang lebih mendukung kita. Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih, ayahlah selalu menanyakan apa yang kita lakukan seharian.

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Kan ayah dah kata jangan main hujan?? Kan ayah dah bagitau, jangan minum air sejukk??" Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau?

Ketika kita remaja, kita meminta izin keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak Boleh!" Sedarkah kita bahawa ayah ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya. Maka ayahlah yang sentiasa menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau. Ayah marah kita. Tahukah kita yang ayah tak nak apa2 terjadi dekat kita bila keluar lewat malam?

Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah atau kolej untuk belajar. Disaat kita memerlukan macam-macam, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya.

Saat kamu berjaya, ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu. Ayah akan tersenyum dengan bangga. Walaupun kadang2 ayah macam buat tak tahu, tapi tahukah kamu sebaik kamu pergi, ayah ceritakan dekat ibu kekaguman dia terhadap kita.
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah. Ayah sangat berhati-hati mengizinkan dan akhirnya, saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan kita, ayah pun tersenyum bahagia.

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dengan baik.."

Bahagiakanlah putera puteri kecilku yang manis bersama pasangannya". Setelah itu, ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk dengan rambut yang memutih dan badan yang tidak kuat untuk menjaga kita. Itulah Pengorbanan Seorang Ayah.. 
Apakan kita masih belum sedar? Masih memandang kemarahan ayah? Adakah itu alasan untuk kita benci dia? Percayalah, dia orang yang paling rindukan kita walaupun kerinduan ayah terhadap kita mungkin melebihi kerinduan ibu dekat kita. 

Kita cium pipi ibu, ayah hanya tersenyum melihat. Tahukah kita yang kita telah berlaku tidak adil terhadap ayah? Apakah ayah tak layak mendapat ciuman sama yang kita berikan dekat ibu? Kamu lupa masa kamu kecil, ayah mendukung kamu dan mencium kamu??
"JANGAN MENANGIS SELEPAS MEMBACA KISAH INI"

Hargailah pada sesiapa yg masih punyai ayah. Terima kasih kepada mak dan abah yang telah membesarkanku. I LOVE YOU TWO !!
Inilah abah dee, Encik Esa yang disayangi selalu
Nampak garang kan? Boleh tahan la kecut perut kena marah

>> Thanks for reading..